Διαδρομές

Από το Ρέθυμνο στη Μονή Αρκαδίου και την Ελεύθερνα

55 χλμ

1 ημέρα

Η διαδρομή γίνεται οδικώς και ξεκινά από την πόλη του Ρεθύμνου και κατευθύνεται προς την ιστορική Μονή Αρκαδίου, ένα μεγάλο μοναστικό συγκρότημα, τόπο αυτοθυσίας την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα.

Από την Μονή Αρκαδίου συνεχίζουμε για το αρχαιολογικό μουσείο και χώρο της Ελεύθερνας, μια σημαντική ελληνιστική πόλη με πλήθος ευρημάτων που εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή.

Από την Ελεύθερνα γίνεται στάση στον γραφικό οικισμό Μαργαρίτες με τα περίφημα εργαστήρια αγγειοπλαστικής. Στην συνέχεια ακολουθεί μια σύντομη στάση στον οικισμό του Καλαμά για να επισκεφτούμε το ναό του Αγίου Γεωργίου, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της περιοχής με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

Από τον Καλαμά φτάνουμε στον οικισμό Μελιδόνι, στο ομώνυμο σπήλαιο με τον εντυπωσιακό διάκοσμο, τόπο θυσίας και μαρτυρίου την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Από τα Ανώγεια στο Οροπέδιο Νίδας

52 χλμ

1 ημέρα

Η διαδρομή γίνεται οδικώς και ξεκινά από τον οικισμό των Ανωγείων που απέχει περίπου 50 χλμ από το Ρέθυμνο και 40 χλμ από το Ηράκλειο.

Από τον ιστορικό οικισμό των Ανωγείων με τα παραδοσιακά εργαστήρια, τα φιλόξενα καφενεία, φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου, το μεγαλύτερο μινωικό οικοδόμημα σε υψόμετρο 1.187μ.

Από τη Ζώμινθο κατευθυνόμαστε νότια προς το οροπέδιο της Νίδας, τον γεώτοπο με τα χαρακτηριστικά πέτρινα μητάτα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το σπήλαιο – αρχαιολογικός χώρος του Ιδαίου Άντρου, ο μυθικός τόπος ανατροφής του Δία.

Από την περιοχή του οροπεδίου συνεχίζουμε για το σπήλαιο των Ζωνιανών ή Σφεντόνης, ένα από τα λίγα σπήλαια προσβάσιμα σε όλες τις ομάδες κοινού. Από εκεί η κυκλική μας διαδρομή ολοκληρώνεται στα Ανώγεια.

Σχεδιασμός – Ανάπτυξη Aegean Solutions | Tο έργο υλοποιείται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης
Μετάβαση στο περιεχόμενο