Δραστηριότητες

Πεζοπορία

Η Σητεία ξεχωρίζει για τις αντιθέσεις μεταξύ ημιορεινού και παράκτιου περιβάλλοντος, μεταξύ της μεσογειακής βλάστησης και του άγριου βραχώδους τοπίου. Η πεζοπορία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανακαλύψει κανείς τις διαφορετικές αυτές όψεις.

Το Γεωπάρκο έχει οργανώσει πληθώρα γεωδιαδρομών που περιλαμβάνουν την πεζοπορία, την ποδηλασία και την οδήγηση συνδέοντας γεωλογικά μνημεία, οικοτόπους, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές θέσεις και οικισμούς.

Οι πεζοπορικές διαδρομές περιλαμβάνουν διεθνή μονοπάτια όπως το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, τοπικά οργανωμένες διαδρομές και μονοπάτια που παλιότερα συνέδεαν οικισμούς. Πάνω από 11 οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές διασχίζουν την περιοχή πολλές από τις οποίες αναπτύσσονται με πυρήνα την περιοχή του Καρυδίου, της Ζάκρου και τις βορειοανατολικές ακτές. Οι περισσότερες είναι βατές, η απόσταση που καλύπτουν είναι από 3 έως 7 χλμ και η διάρκεια τους κυμαίνεται από 1 έως 2,5 ώρες.

Χρήσιμα Links

https://tours.nhmc.uoc.gr/geo/sitia/

https://www.sitia-geopark.gr/activities/geotourism/hiking-trails.aspx

Γεωτουρισμός

Το Γεωπάρκο Σητείας καλύπτει μια έκταση 516,7 χλμ2 που περιλαμβάνει πληθώρα γεωτόπων όπως σχηματισμούς πετρωμάτων, απολιθώματα, σπήλαια, φαράγγια, γεωμορφές, παράκτιους σχηματισμούς, επωθήσεις, ρήγματα πετρωμάτων και γεω-αρχαιολογικούς, όπως λατομεία.

Οι γεώτοποι σε συνδυασμό, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, συμπληρώνουν κομμάτια της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης της Σητείας. Οι διαδρομές που σχεδιάστηκαν από το Γεωπάρκο είναι οργανωμένες έτσι ώστε να ερμηνεύουν και να ενσωματώνουν κάθε γεωλογικό φαινόμενο στο φυσικό και ανθρωπογενές του περιβάλλον. Η ενημέρωση και πλοήγηση των επισκεπτών σε σχέση με τις διαδρομές γίνεται με έντυπους και ψηφιακούς διαδραστικούς χάρτες, καθώς και πινακίδες σήμανσης κατά μήκος των διαδρομών. Προτεινόμενες περιοχές διαδρομών: Παλαίκαστρο, Καρύδι, Βάι, Άνω και Κάτω Ζάκρος.

Χρήσιμα Links

https://tours.nhmc.uoc.gr/geo/sitia/

https://www.sitia-geopark.gr/geoheritage.aspx

Windsurfing – SUP (Stand up paddle)

Πολλές από τις μαγευτικές παραλίες της Σητείας προσφέρονται όχι μόνο για κολύμβηση αλλά και για δημοφιλή θαλάσσια σπορ όπως η ιστιοσανίδα (Windsurf) και το SUP (Όρθια σανιδοκωπηλασία).

Ο κόλπος του Κουρεμένου και συγκεκριμένα το Παλαίκαστρο με την μεγάλη ακτογραμμή, τα ρηχά νερά, την ψιλή άμμο και τους ισχυρούς ανέμους, έχει γίνει παγκοσμίου φήμης προορισμός για ιστιοσανίδα. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν την τοποθεσία ιδιαίτερα δημοφιλή είναι οι σταθερά δυνατοί άνεμοι ευνοϊκής διεύθυνσης, χωρίς μεγάλα κύματα. Στην περιοχή λειτουργούν κατά τους θερινούς μήνες σχολές windsurfing που εκπαιδεύουν το κοινό και παρέχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό. Σημαντικό γεγονός είναι η ετήσια πλέον διοργάνωση αγώνων ιστιοσανίδας με συμμετοχές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Ανερχόμενη δραστηριότητα ναυταθλητισμού στην περιοχή είναι και η όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), που μπορεί να γίνει στις περισσότερες παραλίες της Σητείας. Υπηρεσίες εκμάθησης SUP και άλλων τεχνικών άθλησης και ισορροπίας (SUP yoga) προσφέρονται από τον Ναυτικό Όμιλο Σητείας και λοιπούς επαγγελματίες. 

Ορνιθοπαρατήρηση

Λόγω της γεωγραφικής θέσης και των ιδιαίτερων οικοτόπων της περιοχής στο Γεωπάρκο φιλοξενείται μεγάλος αριθμός πτηνών, κυρίως μεταναστευτικών. Πάνω από 5 παράκτιοι υγρότοποι αποτελούν ενδιαίτημα αποδημητικών και επιδημητικών πτηνών. Τα μεταναστευτικά είδη που καταφθάνουν την άνοιξη, βρίσκονται στο ταξίδι επιστροφής από την Αφρική για τον Βορρά. Έτσι οι υγρότοποι του Γεωπάρκου, γίνονται αγαπημένοι σταθμοί στους οποίους φωλιάζουν και αναπαράγονται τα διαβατικά αυτά πτηνά.

Η ορνιθοπαρατήρηση είναι μια δραστηριότητα που ευνοείται ιδιαίτερα στην περιοχή λόγω της εύκολης πρόσβασης. Κανείς μπορεί να εντοπίσει παρυδάτια πτηνά όπως ο λευκοτσικνιάς, ο αρτέμης, ο θαλασσοκόρακας, ο υδροβάτης, ο καλαμόκιρκος, ο αιγαιόγλαρος και ο κοκκινοκεφαλάς. Τα είδη των μεταναστευτικών και ενδημικών αρπακτικών που συναντά κανείς σε προστατευόμενες περιοχές, όπως τα Όρη Ζάκρου είναι ο μαυροπετρίτης, ο χρυσαετός ή βιτσίλα, ο πετρίτης, η γερακίνα, το κιρκινέζι, το όρνιο και ο γυπαετός.

Αναρρίχηση

Το περίφημο φαράγγι των Νεκρών στην Κάτω Ζάκρο, αποτελεί προορισμό όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου πολιτισμικού και γεωλογικού του ενδιαφέροντος, αλλά και λόγω του αναρριχητικού του πεδίου. Στα απόκρημνα ασβεστολιθικά πρανή του φαραγγιού έχουν οργανωθεί αναρριχητικές διαδρομές με μόνιμη ασφάλιση. Οι διαδρομές είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και γίνονται πόλος έλξης, τόσο για έμπειρους, όσο και για αρχάριους αναρριχητές.

Ποδηλασία

Ακολουθώντας τμήματα του οδικού δικτύου και των αγροτικών δρόμων μπορεί κανείς να απολαύσει έξι τουλάχιστον ποδηλατικές διαδρομές. Για τους πιο έμπειρους ποδηλάτες προσφέρονται διαδρομές με μεγαλύτερη κλίση και πιο δύσβατο έδαφος.

Κατά μήκος των διαδρομών εναλλάσσονται ελκυστικά τοπία με λόφους, ρυάκια, φαράγγια οροπέδια, παραλίες, παλιούς και νέους οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, γεωλογικούς σχηματισμούς και πετρώματα. Οι διαδρομές περνούν από τις περιοχές του Καρυδίου, του Σιτάνου, της Ζάκρου, της αρχαίας Πραισού καθώς και τις βόρειες και βορειοανατολικές ακτές. Η δυσκολία είναι διαβαθμισμένη ανά διαδρομή και η απόσταση που καλύπτουν είναι από 7 έως 41 χλμ και η διάρκεια τους κυμαίνεται από 30 λεπτά έως 4,5 ώρες.

Χρήσιμα Links

https://tours.nhmc.uoc.gr/geo/sitia/

https://www.sitia-geopark.gr/activities/geotourism/cycling-routes.aspx

Caving

Μια ξεχωριστή ενότητα του γεωπάρκου Σητείας αναπτύσσεται γύρω από τον οικισμό του Καρυδίου και αφορά στον μεγάλο αριθμό σπηλαίων (άνω των 170), που παρατηρείται σε ολόκληρη την έκταση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της περιοχής. Τα περισσότερα από τα σπήλαια διαθέτουν μικρές εισόδους είναι όμως μεγάλα σε μήκος και σε κλίση. Μερικά από τα σπήλαια αναπτύσσονται κατακόρυφα (βάραθρα) και για την διάσχιση τους απαιτείται αναρρίχηση και ειδικός εξοπλισμός.

Λόγω των διαστάσεων και της μορφολογίας τους, σπήλαια όπως το Όξω Λατσίδι, ο Χώνος Σιτάνου, το Πλατύβολο, η Λατσίδα του Χώνου, ο Νταντουλάς και ο Άνω Περιστεράς, απευθύνονται σε εξειδικευμένους και έμπειρους σπηλαιολόγους. Μεγάλο μέρος των σπηλαίων αυτών παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο.

Tο έργο υλοποιείται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης
Μετάβαση στο περιεχόμενο