Εμπειρίες

Γαστρονομία – τοπικά προϊόντα

Το ήπιο ανάγλυφο, τα συστατικά του εδάφους, το ξερό και θερμό κλίμα και οι μέθοδοι παραγωγής συντέλεσαν στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής που είναι μικρή σε κλίμακα, αλλά έχει υψηλή ποιότητα. Εδώ και αιώνες η Σητεία ξεχωρίζει για τα αγροτικά της προϊόντα και συγκεκριμένα για το άριστης ποιότητας ελαιόλαδο και κρασί. Πολλά από τα προϊόντα έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ, Π.Γ.Ε και ΟΠΑΠ και έχουν διακριθεί σε διεθνές επίπεδο.

Η ποικιλία της ελιάς που καλλιεργείται είναι σχεδόν αποκλειστικά η Κορωνέικη, λόγω της υψηλής της απόδοσης σε ποσότητα και ποιότητα. Το τελικό προϊόν είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης  “Σητεία Λασιθίου Κρήτης”.

Εκδηλώσεις – γιορτές – έθιμα

Η περιοχή της Σητείας έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική, την ποίηση και τα γλέντια. Σημαντικοί μουσικοί και μαντιναδολόγοι, κυρίως από την περιοχή του οροπεδίου της Ζήρου, άφησαν σπουδαία κληρονομιά στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Χαρακτηριστική για την μουσική παράδοση είναι η λύρα, που συνοδεύονταν από νταούλι και το βιολί το οποίο κυριάρχησε από τα μέσα του 20ού αιώνα και μετά. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται σήμερα στους οικισμούς με γλέντια, θρησκευτικές γιορτές και φεστιβάλ. Τόσο η μουσική όσο και χορός της ανατολικής Κρήτης παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο λασιθιώτικος και ο στειακός πηδηχτός είναι ένας από τους σημαντικότερους τοπικούς χορούς που σώζονται μέχρι σήμερα με ύφος λυρικό και ζευγαρωτές φιγούρες στην αρχή του κύκλου. Οι τοπικές γιορτές αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για να βιωθούν και να κατανοηθούν άμεσα οι καλλιτεχνικές εκφράσεις του πολιτισμού, όπως ο χορός και η μουσική.

Οι γιορτές που συνδέονται με τον θρησκευτικό κύκλο της ζωής και αποτελούν αφορμή για ψυχαγωγία και επικοινωνία, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες είναι οι παρακάτω:

Τέχνες – παραγωγή

Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των μικρής κλίμακας επαγγελματικών δραστηριοτήτων το Γεωπάρκο Σητείας δημιούργησε μαζί με τοπικές επιχειρήσεις ένα Σύμφωνο ποιότητας.

Μέσω αυτού προβάλλονται: τοπικές ποικιλίες, παραδοσιακές καλλιεργητικές και μεταποιητικές μέθοδοι και τοπικά προϊόντα. Οι επιχειρήσεις με τοπικά παραγόμενα προϊόντα, τα εστιατόρια που προσφέρουν τοπική κουζίνα, τα καταλύματα, οι τουριστικές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, τα επισκέψιμα οινοποιεία και οι φάρμες φέρουν το σήμα ποιότητας του Γεωπάρκου βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και πιστοποίησης για την τήρηση τους.

Tο έργο υλοποιείται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης
Μετάβαση στο περιεχόμενο