Διαδρομές

Από το Φρούριο Χάρακα ως το Αγιοφάραγγο

87 χλμ

1 ημέρα

Η διαδρομή ξεκινά οδικώς από τον οικισμό του Χάρακα, ΄όπου κανείς μπορεί να επισκεφτεί το παλιό φρούριο και να θαυμάσει τα χειροποίητα υφαντά και τους αργαλειούς με τους οποίους συνεχίζουν να ασκούν την τέχνη.

Από τον Χάρακα συνεχίζουμε οδικώς για τον ορεινό οικισμό των Καπετανιανών, σε υψόμετρο 750μ, όπου αξίζει να επισκεφτούμε τον σημαντικό βυζαντινό ναό της Παναγίας “Κύριε Ελέησον”.

Από τα Καπετανιανά κατεβαίνουμε νότια, απολαμβάνοντας το δύσβατο, βραχώδες τοπίο με πανοραμική θέα στη θάλασσα για να βρεθούμε στην όμορφη απομονωμένη παραλία Βουρλίδια στον όρμο της Σαλαμιάς.

Από τα Βουρλίδια συνεχίζουμε οδικώς για την Τρυπητή όπου θα συναντήσουμε σε ύψωμα 135μ τον πρωτομινωικό οικισμό, με μαγευτική θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος. Στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής υπάρχει η γοητευτική ομώνυμη παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά και λιγοστά αρμυρίκια για σκιά.

Από την Τρυπητή κατευθυνόμαστε προς την Μονή Οδηγήτριας και το Αγιοφάραγγο, τον μοναδικό για το φυσικό κάλλος και τη θρησκευτική παράδοση προορισμό των νοτιοδυτικών Αστερουσίων. Η βυζαντινή Μονή Οδηγήτριας υπήρξε σημαντικό μοναστικό κέντρο, ενώ μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας είναι οι εικόνες του τέμπλου φιλοτεχνημένες από τον ζωγράφο της Κρητικής Σχολής Άγγελο.

Απο την Μονή της Οδηγήτριας φτάνουμε μέσω χωματόδρομου στον χώρο στάθμευσης από όπου ξεκινά η διαδρομή διάσχισης του Αγιοφάραγγου, με το επιβλητικό βραχώδες τοπίο, τον Γουμενόσπηλιο, τον ναό του Αγ. Αντωνίου και την μαγευτική παραλία στην έξοδο του.

Tο έργο υλοποιείται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης
Μετάβαση στο περιεχόμενο