Εμπειρίες
Γαστρονομία – τοπικά προϊόντα
Παλαιότερα η οικονομία των Λευκών Ορέων βασιζόταν σε δραστηριότητες μικρής κλίμακας, όπως η κτηνοτροφία, η γεωργία, η υλοτομία, η μελισσοκομία και η αλιεία. Πλέον κυριαρχούν οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι υποδομές φιλοξενίας και εστίασης, οι υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού και περιπέτειας. Λιγοστές επιχειρήσεις συνεχίζουν την παραγωγή παραδοσιακών πρώτων υλών όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι και τα βότανα.
Σε υψόμετρο άνω των 1500μ, στα ορεινά της περιοχής, μπορεί κανείς να συναντήσει κουμούς ή αλλιώς μητάτα, τα παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα που χρησιμοποιούνται για το άρμεγμα των ζώων και την τυροκόμηση. Τα είδη τυριού που παράγονται είναι λευκά και κίτρινα, με μοναδική γεύση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ωρίμανσης που προσφέρει το βουνό. Η ελεύθερη βόσκηση και η ορεινή βλάστηση επηρεάζουν σημαντικά την υψηλή ποιότητα των τυριών.
Εκδηλώσεις – γιορτές – έθιμα
Μοναδική εμπειρία και ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς τους ανθρώπους της περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, είναι οι τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια. Οι περισσότερες γιορτές ορίζονται από το θρησκευτικό εορτολόγιο, όπως παρατίθεται παρακάτω:
- Αγίου Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου στους Λάκκους
- Αγίου Ιωάννη στις 23 Ιουνίου στον Σέμπρωνα
- Αγίου Παντελεήμονα στις 26 Ιουλίου στον Ομαλό
- Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου στον Πρασσέ
- Δεκαπενταύγουστος στα Μεσκλά, στο Ορθούνι, στην Χώρα Σφακίων, στην Ίμβρο, στα Ασφένδου και στον Καλλικράτη
- Αγίου ∆ημητρίου στις 26 Οκτωβρίου στη Ζούρβα.
- Αγίου Γεωργίου του μεθυστή στις 3 Νοεμβρίου στους Λάκκους