Αγροκτήματα μικρής κλίμακας παράγουν τοπικά προϊόντα συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων, με φυσικές μεθόδους που παραδόθηκαν από τις προηγούμενες γενιές και διασφαλίζουν την αρμονία μεταξύ φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Οι επισκέπτες των Αστερουσίων έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τον αγροτικό τρόπο ζωής συμμετέχοντας στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή των προϊόντων. Τέτοια αγροκτήματα λειτουργούν στα βόρεια του ορεινού όγκου στο Λίσταρο και στον Πύργο.

Στο πλαίσιο των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων εντάσσεται και η βοτανική παρατήρηση ενδημικών ειδών φρυγανικής βλάστησης, ποικίλων φυτών και λουλουδιών κατά την εαρινή περίοδο, ενώ ξεχωρίζει η διαδικασία της χορτοσυλλογής άγριων βρώσιμων χόρτων. Τα βρώσιμα χόρτα όπως οι καλίτσες, οι ασκολύμπροι οι τζόχοι, οι ψικοσιρίδες, οι χοιρομουρίδες και το σταμναγκάθι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ισορροπημένης δίαιτας των κατοίκων.

Οι πρώτες ύλες που παράγονται και καταναλώνονται τοπικά όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, το μέλι, τα λαχανικά και τα βότανα αποτελούν βασικά στοιχεία του πολιτισμού των Αστερουσίων ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ οι τρόποι μαγειρέματος και συνεστίασης μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες. Κανείς πρέπει να δοκιμάσει πιάτα όπως η γιαλίτικη κρεατόσουπα ή ψαρόσουπα, το λαμπριάτικο αρνί Καπετανιανών με ρύζι, το κουνέλι τσουδιστό, το σφουγγάτο τ’ Άη Γιώργη, την κακαβιά του Λιβυκού, τα σουχλιά, τη γλιστρίδα και άλλα.

Η παραγωγή οίνου στα Αστερούσια ξεχωρίζει λόγω των ορεινών αμπελώνων στους Παρανύμφους, στον Πρινιά, στη Μουρνιά και την Εθιά. Η καλλιέργεια του αμπελιού σε υψόμετρο άνω των 500μ, οι κλιματολογικές συνθήκες, η ποιότητα του εδάφους και οι μέθοδοι οινοποίησης αποτυπώνονται στην ποιότητα και τη γεύση αυτών των κρασιών.

Σχεδιασμός – Ανάπτυξη Aegean Solutions | Tο έργο υλοποιείται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης
Μετάβαση στο περιεχόμενο