Το ήπιο ανάγλυφο, τα συστατικά του εδάφους, το ξερό και θερμό κλίμα και οι μέθοδοι παραγωγής συντέλεσαν στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής που είναι μικρή σε κλίμακα, αλλά έχει υψηλή ποιότητα. Εδώ και αιώνες η Σητεία ξεχωρίζει για τα αγροτικά της προϊόντα και συγκεκριμένα για το άριστης ποιότητας ελαιόλαδο και κρασί. Πολλά από τα προϊόντα έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ, Π.Γ.Ε και ΟΠΑΠ και έχουν διακριθεί σε διεθνές επίπεδο.

Η ποικιλία της ελιάς που καλλιεργείται είναι σχεδόν αποκλειστικά η Κορωνέικη, λόγω της υψηλής της απόδοσης σε ποσότητα και ποιότητα. Το τελικό προϊόν είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης  “Σητεία Λασιθίου Κρήτης”.

Η παραγωγή κρασιού στους ορεινούς αμπελώνες της Σητείας θεωρείται επίσης υψηλής ποιότητας, καθώς η σταθερή θερμοκρασία και η υγρασία σε συνδυασμό με τη συνεχή ηλιοφάνεια, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποικιλιών όπως η Βηλάνα, το Θραψαθήρι και το Λιάτικο.

Τα τυριά, το γιαούρτι, το ξύγαλο, η στάκα και το βραβευμένο θυμαρίσιο μέλι συμπληρώνουν τα τοπικά προϊόντα της Σητείας

Σχεδιασμός – Ανάπτυξη Aegean Solutions | Tο έργο υλοποιείται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης
Μετάβαση στο περιεχόμενο