Σημεία Ενδιαφέροντος

Αρχαιολογικοί Χώροι
Μινωικό ανάκτορο Ζάκρου

Το ανάκτορο βρίσκεται στην Κάτω Ζάκρο, στην έξοδο του Φαραγγιού των Νεκρών και σε κοντινή απόσταση από την ακτή. Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο μινωικό ανακτορικό συγκρότημα του νησιού. Η Ζάκρος υπήρξε από το 1900 π.Χ. μέχρι το 1450 π.Χ. διοικητικό, οικονομικό και θρησκευτικό κέντρο της ανατολικής Κρήτης με εκτεταμένο δίκτυο εμπορικών συναλλαγών με την Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Το συγκρότημα είχε έκταση 8.000 τμ και διέθετε 300 διαμερίσματα που αναπτύσσονταν γύρω από τη μνημειακή κεντρική αυλή, ενώ πύλες συνέδεαν το ανάκτορο με το λιμάνι. Ο αύλειος χώρος περιλάμβανε εξώστες, εντυπωσιακούς κίονες και βωμό για τις θρησκευτικές τελετές.

Η δυτική πτέρυγα συγκέντρωνε τις λατρευτικές λειτουργίες του ανακτόρου αποτελούμενη από 11 δωμάτια με προθαλάμους, υπόστυλες αίθουσες, χώρους φύλαξης οίνου, δεξαμενές καθαρμών, εργαστήρια, αποθήκες, αρχείο με πήλινες πινακίδες Γραμμικής Α’ και ασύλητο θησαυροφυλάκιο με πλήθος μοναδικών τελετουργικών σκευών.

Η ανατολική πτέρυγα περιλάμβανε τους βασιλικούς χώρους κατοικίας, τη μεγαλύτερη αίθουσα του ανακτόρου και αίθουσα με δεξαμενή. Στα νότια του ανακτόρου εντοπίστηκαν εργαστήρια παρασκευής πολυτελών αντικειμένων, ενώ στα βόρεια βρέθηκε κλιμακοστάσιο που οδηγούσε σε όροφο με βοηθητικούς χώρους, αποθήκες, λουτρικές εγκαταστάσεις και αίθουσες συμποσίων.

Το κοντινό Φαράγγι των Νεκρών με τις χαρακτηριστικές σπηλαιώσεις, χρησιμοποιήθηκε ως νεκρόπολη της Ζάκρου, ενώ σε απόσταση 20 χλμ από το ανάκτορο, στο Σπήλαιο Πελεκητών εντοπίζεται αρχαίο λατομείο που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ανακτόρου.

Ευρήματα από την ανασκαφή της Ζάκρου εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Σητείας και Αγίου Νικολάου.

Χρήσιμα Links

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2376

Tο έργο υλοποιείται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης
Μετάβαση στο περιεχόμενο