Σημεία Ενδιαφέροντος

Φαράγγια
Αγιοφάραγγο

Το φαράγγι βρίσκεται νότια των Ματάλων και δυτικά των Καλών Λιμένων στο νοτιότερο τμήμα των δυτικών Αστερουσίων. Η διαδρομή ξεκινά οδικώς από την Μονή Οδηγήτριας, συνεχίζει περιπατητικά, ανάμεσα σε μεγάλους κατακόρυφους βράχους και σπηλιές και απαιτεί περίπου μια ώρα βατής πεζοπορίας για τη διάσχιση του. Η περιοχή του Αγιοφάραγγου αποτέλεσε κέντρο ασκητισμού ήδη από τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους και συνδέεται με την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Καλούς Λιμένες.

Σύμφωνα με την παράδοση οι 300 ερημίτες που έζησαν στις σπηλιές και στις φυσικές κοιλότητες των βράχων έδωσαν και το όνομα στο φαράγγι. Ο ναός του Αγίου Αντωνίου πιθανώς αποτέλεσε το κέντρο της μοναστικής ζωής του φαραγγιού. Αρχικά διαμορφώθηκε ένας μικρός ναός εντός του βράχου και σταδιακά όσο η κοινότητα των ασκητών αυξάνονταν, ο χώρος μεγάλωσε για να υποδεχτεί τις νέες αναγκες κατά τον 14ο ή 15ο αιώνα.

Η διαδρομή του Αγιοφάραγγου καταλήγει σε μια εντυπωσιακή παραλία με επιβλητικά βράχια, βοτσαλάκι και γαλαζοπράσινα νερά.

Tο έργο υλοποιείται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης
Μετάβαση στο περιεχόμενο